To doskonałe Prošek - słodkie, naturalne, deserowe wino produkowane jest przez rodzinę Palihnić od początku XIX wieku.
Produkcja Prošek ma długą tradycję w Chorwacji, zwłaszcza w środkowej i południowej Dalmacji.
Pełnię w smaku uzyskuje poprzez długotrwałe leżakowanie w dębowych beczkach.
Prošek pije się jako aperitif i polecamy go podawać bardzo dobrze schłodzony.
Polecamy do serów z pleśnią lub do deserów.
Kategoria: | Wino chorwackie |
---|
To znakomite Prošek - słodkie, naturalne wino deserowe produkowane jest przez rodzinę Palihnić od początku XIX wieku. Produkcja Prošek ma długą tradycję w Chorwacji, zwłaszcza w środkowej i południowej Dalmacji. Przecież od czasów starożytnych w Dalmacji był zwyczaj pić żółtko świeżego jajka dobrze wymieszanego z cukrem i dodawać pół szklanki Proški na pusty żołądek, aby wzmocnić organizm. Legenda głosi, że rzymski cesarz Dioklecjan Proška lubił pić w 305 roku. opuścił tron i przeniósł się do swojego pięknego Pałacu Dioklecjana w Splicie. Oferowany przez nas Prošek Palihnić powstaje według starej, rodzinnej receptury - poprzez fermentację moszczu z najwyższej jakości winogron odmiany Plavac. Jagody są najpierw suszone, a następnie miażdżone i wyciskane w celu uzyskania soku o wysokiej zawartości cukru, który następnie przekształca się w alkohol o mocy około 15% z dużą zawartością cukru resztkowego. Ze względu na to, że jest to czerwona odmiana wina, z której produkowany jest Prošek (mały pływak), Prošek ma głęboki czerwono-czarny kolor. Jest słodkie, o bardzo delikatnym bukiecie, pełne w smaku i długim słodkim finiszu. Prošek podawany jest z deserami, kremami, szczególnie nadaje się do naleśników z orzechami i czekoladą. Schłodzona z plasterkiem cytryny Proška może być również podawana jako aperitif lub jako orzeźwiający letni napój. Prošek posiada optymalne właściwości najlepszych win specjalnych, dzięki czemu ten elegancki i przyjemny napój jest niezwykle ceniony.
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.